Ogledno imanje

Biotehnički fakultet (transformisan iz Biotehničkog instituta 2007. god) je najstarija naučnoistraživačka institucija u Crnoj Gori, osnovana 1937. godine. U proteklih 73 godine fakultet je ostvario izuzetna stručna i naučna dostignuća u svim granama poljoprivrede i bio inicijator i jedan od glavnih nosioca razvoja Crne Gore u oblastima vinogradarstva i vinarstva. U okviru Biotehničkog fakulteta nalazi se Ogledno imanje u Lješkopolju koje čine 25 ha vinograda, voćnjak, plastenici sa ratarskim i povrtarskim kulturama, kao i podrum kapaciteta 300 hl. Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo Biotehničkog fakulteta iz Podgorice ima jednu od najbogatijih kolekcija domaćih, odomaćenih i introdukovanih sorti vinove loze na Balkanu (408 genotipova).
 
Ogledno imanje u Lješkopolju predstavlja stručnu i naučnu bazu za razvoj svih oblasti poljoprivrede, posebno vinogradarstva  i vinarstva Crne Gore. U oblasti vinogradarstva stvoreno je 20 novih priznatih sorti vinove loze, podignuti su kolekcioni zasadi različitih soti i podloga vinove loze.
U oblasti vinarstva se radi na vinifikaciji  raznih sorti crvenih i bijelih vina i na utvrđivanju najpovoljnijih tehnološih rješenja za dobijanje visokokvalitetnih vina. Proučavaju se polifenolne karakteristike grožđa i vina i realizuju  projekti koji imaju za cilj ispitivanje uticaja različitih metoda vinifikacije i enoloških sredstava na kvalitet vina. Rezultati ovih istraživanja će doprinijeti kompletnijem sagledavanju enološkog i polifenolnog profila i tehnološkog potencijala sorte Vranac.
 
U okviru eksperimentalnog i naučno istraživačkog rada se proizvode razni tipovi i stilovi vina, a za prodaju se proizvodi standardni tip vina Vranac. Vino Vranac Biotehničkog fakulteta se proizvodi od sopstvenog grožđa iz vinograda u Lješkopolju, koje pripada podgoričkom subregionu. Veliki broj sunčanih dana i posebnost ovog podneblja Crne Gore, kao i specifičnost autohtone sorte Vranac, daju  prepoznatljiv pečat ovom vinu. Proizvodnja vina je zasnovana na dugogodišnjoj  tradiciji uz primjenu naučnih principa. Vino se odlikuje  bogatim sadržajem polifenola, jedinjenja koja su značajna za za karakteristike i kvalitet crvenih vina i imaju pozitivan efekat na zdravlje ljudi.  
Može se piti uz svaki obrok i uz sve vrste jela. Servira se na temperaturi od 18-20 º C 
Ovo vino je rezultat uspjele saradnje nauke, vještine, predanosti i velike ljubavi prema vinovoj lozi i vinu. Rubin- crvene je boje, izražene sortne arome, harmoničnog  i punog ukusa. Izrazite je kompleksnosti i karaktera, napravljeno za srce i dušu.