Agronomijada

 Agronomijada

Agronomijada predstavlja sportsko – naučno – zabavnu manifestaciju, na kojoj se svake godine u aprilu ili maju mjesecu okupi preko 1200 studenata, sa preko 18 poljoprivrednih fakulteta iz republika bivše Jugoslavije. Tradicija Agronomijade duga je više od 30 godina i predstavlja jedinstvenu priliku, gdje se okupljaju studenti sa svih poljoprivrednih fakulteta iz bivše Jugoslavije, grade mreže novih prijateljstava, dobrosusjedskih odnosa, razmjenjuju iskustva i na kraju, ostvaruju kontakte koji im mogu biti od velike koristi u kasnijim profesionalnim angažmanima.
 
Studenti se tokom 5 dana trajanja manifestacije nadmeću u 5 sportskih disciplina: fudbalu, košarci, odbojci,  šahu i stonom tenisu. Takođe, studenti se nadmeću i u znanju u vidu kvizova znanja i u izlaganju naučnih radova, koje ocjenjuju profesori sa fakulteta učesnika Agronomijade. Na samom kraju, sabiraju se bodovi osvojeni na sportskim borilištima i bodovi osvojeni u znanju i proglašava se generalni pobjednik Agronomijade.
 
Vazan segment je i zabavni dio programa. Tokom 5 dana trajanja Agronomijade, organizovane su dnevne i noćne zurke, na kojima nastupaju poznati DJ-evi, bendovi, a na otvaranju (prva večernja zurka) uglavnom nastupa poznato ime sa naše estrade.
Redovni gradovi ucesnici Agronomijade su: Novi Sad, Beograd, Svilajnac, ČaČak, Šabac, Prokuplje, Lešak, Podgorica, Banja Luka, Sarajevo, Mostar, Osijek, Zagreb, Skoplje, Ljubljana.
 
Agronomijada 2015 će se održati na planini Zlatar(Srbija), a organizator je Studentski Parlament Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada.