PREDSTOJEĆA DEŠAVANJA

17.02.2017
Održavanje VIII EMCA (European Mosquito Control Association) konferencije

Pod pokroviteljstvom Univerziteta Crne Gore i Biotehničkog fakulteta iz Podgorice, sa početkom 13. marta u 9:00 časova, u Hotelu Mediteran u Bečićima će početi sa radomPod pokroviteljstvom Univerziteta Crne Gore i Biotehničkog fakulteta iz Podgorice, sa početkom 13. marta u 9:00 časova, u Hotelu Mediteran u Bečićima će početi sa radom VIII EMCA konferencija. 

EMCA (European Mosquito Control Association) je udruženje koje se bavi naučnim, tehničkim i operativnim aspektima kontrole komaraca. Pored najznačajnijih eksperata iz Evrope kada je u pitanju ova oblast, EMCA okuplja članove naučnih zajednica iz Sjedinjenih Američkih Država, Bliskog Istoka i Afrike. 
Cilj EMCA-e je promovisanje najnovijih naučnih dostignuća kada je u pitanju efikasna kontrola i rad na suzbijanju rastućih populacija komaraca u svijetu izloženom stalnim klimatskim i drugim promjenama, objavljivanje studija o prevenciji i kontroli bolesti za koje su komarci vektori, naročito razvoj novih ne-pesticidnih metoda suzbijanja i što manjeg negativnog uticaja na životnu sredinu. 
 
Osmom zasijedanju EMCA-e u Crnoj Gori prisustvovaće oko stotinu naučnika iz: Velike Britanije, Francuske, Švajcarske, Njemačke, Italije, Austrije, Grčke, Češke, Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Švedske, Španije, Portugalije, Mađarske, Irana, Tajlanda, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije...
 
Od velike važnosti je i što će se tokom ovog skupa predstaviti i LOVCEN projekat, čime će se prikazati i rezultati naučnika iz Crne Gore evropskoj naučnoj zajednici. LOVCEN ima za cilj proučavanje komaraca-vektora, prenosioca zaraznih bolesti ljudi i životinja i njihove kontrole.
 
Više informacija o ovoj temi se može naći na:
http://www.emca-online.eu/conference-montenegro
http://www.montenegro-adventures.com 
http://project-lovcen.me/index.php